De dorpskerk en de pastorie

 

De inwoners van Grolloo. Schoonloo, Papenvoort en Vredenheim gingen voor 1853 in Rolde naar de kerk. Men ging te voet over de vaak mulle of modderige zandwegen en had dan per dienst zo’n 12 tot 18 kilometer af te leggen.
Men wilde graag een eigen kerk dichterbij hebben.

Toestemming van de koning
Koning Willem III werd gevraagd om toestemming voor de bouw van deze kerk. Na het derde verzoek kwam de koninklijke goedkeuring. Dankzij de inzet van 47 gezinnen, die ruim vijfduizend gulden van de benodigde krappe tienduizend gulden op tafel legden, kon de eerste dienst op 8 januari 1854 gehouden worden.

kerk en pastorie GrollooWaterstaatskerk
De kerk is qua bouwstijl een waterschap een waterstaatskerk. Kenmerkend voor deze bouwstijl is de eenvoudige, doch degelijke, bouw. Karakteristiek voor deze kerk zijn de met leien gedekte dakruiter en de rondbogige gietijzeren ramen. Samen met de pastorie vormt de kerk een mooie eenheid, die past bij de stijlvolle boerderijbouw van het dorp.

kerk te Grolloo in april 2024kerk te Grolloo in december 2024Klok
In het kleine spitse torentje hangt een klok uit 1422. Op zaterdagavond om 18:00 uur en op zondagmorgen om 9:00 uur klinkt er klokgelui. Bij aanvang van de kerkdienst, als de kaars op de liturgische tafel wordt aangestoken, wordt de klok geluid. Wanneer er iemand is overleden luidt de volgende morgen om 8:00 uur de klok. Ook een begrafenisstoet wordt vergezeld door de klanken van de klok.

Voorlokaal
In 1937 werd het voorste gedeelte van de kerk afgescheiden en tot voorlokaal omgebouwd. Zodoende komt men via de kerkdeur eerst in het vergaderlokaal en dan pas in de eigenlijke kerkruimte. Hierdoor wijken de ramen aan de voorkant en de eerste ramen aan de zijkant af van de andere ramen.

Functie

De kerk staat in het midden van het dorpsleven waarbij zij mensen inspireert en steunt. Zij is de ontmoetingsplaats voor allen die zich geraakt weten door het geloof of zoekend zijn naar dat geloof. Tevens biedt zij ruimte voor culturele activiteiten.